Σχέδιο δράσης σχολικής μονάδας σχολ έτους 2022-23

Συμμετοχή των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας σε επιμορφωτικές δράσεις.

Το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, επιλέχθηκε από τις εκπαιδευτικούς του σχολείου, για τους παρακάτω λόγους:

1. Η ανάπτυξη από τις εκπαιδευτικούς ,δεξιοτήτων και στάσεων που θα τις καθιστούν ικανές να οργανώνουν δυναμικά κι ελκυστικά περιβάλλοντα μάθησης για τους μαθητές τους .

2. Η οργάνωση του σχολικού προγράμματος και της διδασκαλίας με βάση πρόγραμμα σπουδών του νηπιαγωγείου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες μαθητών προς τους οποίους απευθύνονται ( αναγνώριση  τυχόν μαθησιακών δυσκολιών , προβληματικών συμπεριφορών,  ) και ανάπτυξη κατάλληλων στρατηγικών δράσης πχ διαφοροποιημένη διδασκαλία.

3. Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών σε θέματα υγιεινής , ασφάλειας και παροχής πρώτων βοηθειών στο χώρο του σχολείου, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και απαιτητικών καταστάσεων που διαδραματίζονται στο σχολικό περιβάλλον.

4. Ενημέρωση των εκπαιδευτικών, για την  ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας με σκοπό την προώθηση διδακτικών πρακτικών ,που την προάγουν, τόσο στο χώρο της τάξης όσο και στο χώρο του σπιτιού ( εκπαιδευτικών και μαθητών ). …

Αρχές  Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Σύλλογος διδασκόντων  των εκπαιδευτικών του Nηπιαγωγείου Kαβασίλων και αποφασίστηκε η διεξαγωγή σχεδίου δράσης με θέμα:   Επιμορφωτικές δράσεις στο νηπιαγωγείο.

Η επιλογή του θέματος έγινε έπειτα από συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου από τους εκπαιδευτικούς για την ανίχνευση των επιμορφωτικών τους αναγκών και ενδιαφερόντων.

Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν οι γονείς, σε συγκέντρωση γονέων, για την επιλογή του σχεδίου δράσης της σχολικής μονάδας.

ΣΤΟΧΟΣ : Επιμόρφωση των νηπιαγωγών από το κέντρο ασφαλούς διαδικτύου ( saferinternet4kids.gr).   Eξ αποστάσεως σεμινάρια για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού για τη γενική και την ειδική αγωγή, ασφάλεια κατά τη διάρκεια του gaming και τρόποι αντιμετώπισης της υπερβολικής ενασχόλησης των παιδιών με το διαδίκτυο που ξεκινά από τη νηπιακή ηλικία.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ :   Στις 7/11/2022 οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν σεμινάριο με θέμα ‘’Εκπαιδευτικό υλικό για την ειδική αγωγή’’ από το (SAFERINTERNET4KIDS)  Στις 15/11/2022 οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν σεμινάριο με θέμα ‘’Ασφάλεια κατά την διάρκεια του gaming/ Επικίνδυνες προσκλήσεις στο διαδίκτυο’’  από το (SAFERINTERNET4KIDS) Στις 21/11/2022 οι παρακολουθήθηκε το σεμινάριο με θέμα ‘’Η υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο και ο διαδικτυακός εκφοβισμός’’  από το (SAFERINTERNET4KIDS)

Στις 17 και 18/2/2023 παρακολουθήθηκε , το Πανελλήνιο συνέδριο e-Τwinning,με θέμα ‘’Αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας’’ Στις 1/3/2023 παρακολουθήθηκε σεμινάριο e-Τwinning ‘’Πλατφόρμα ESEP Δικτύωση – εύρεση εταίρων – εγγραφή e-Τwinning έργου’’.

Στις 8/3/2023 παρακολουθήθηκε σεμινάριο e-Τwinning με θέμα  ‘’Για προχωρημένους:  το TWINSPACE’’

ΣΤΟΧΟΣ: Επιμορφωση από  ψυχολόγο σχετικά με την ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών των νηπίων και των τρόπων αντιμετώπισης τους στη σχολική τάξη από τη νηπιαγωγό γενικής αγωγής .

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ  Στις 9/1/2023 συνδιοργανώθηκε ( με άλλα νηπιαγωγεία του νομού Ημαθίας ) τρίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση από  ψυχολόγο του ΑΠΘ με θέμα ‘’Πως επικοινωνώ αποτελεσματικά με τους μαθητές μου’’. Το σεμινάριο έγινε διαδικτυακά.

Στις 6/3/2023 συνδιοργανώθηκε με άλλα νηπιαγωγεία του νομού μας, τρίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα ‘’Πειθαρχία ή Τιμωρία’’ με εισηγήτρια ψυχολόγο του ΑΠΘ. Το σεμινάριο έγινε διαδικτυακά.

ΣΤΟΧΟΣ : Η διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων από καθηγητή Φυσικής ΠΕ04.1 , από το Γυμνάσιο Καβασίλων.  Ενημέρωση των εκπαιδευτικών το τρόπο διεξαγωγής εύκολων και ελκυστικών πειραμάτων φυσικής για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Επεξήγηση βασικών αρχών της φυσικής και επίδειξη εύκολων κατασκευών για μικρά παιδιά  .

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Στις 19/2/2023 διοργανώθηκε τρίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση από το νηπιαγωγείο Καβασίλων με θέμα ‘’Εύκολα πειράματα για παιδιά νηπιαγωγείου.’’. Το σεμινάριο παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου και εισηγητής ήταν καθηγητής φυσικής από το γυμνάσιο Καβασίλων.

Επίσης : Στις 26/2/2023 διοργανώθηκε τρίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση από το νηπιαγωγείο Καβασίλων με θέμα : Βασικές αρχές φυσικής και εύκολη εξήγηση στα μικρά παιδιά.  ΣΤΟΧΟΣ :  Επιμόρφωση από νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού , σχετικά τη παροχή πρώτων βοηθειών από τις εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας  ( φροντίδα τραυμάτων, εγκαυμάτων, αντιμετώπιση πνιγμού από εισρόφηση τροφής  ,  παροχή ΚΑΡΠΑ )   

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Στις 28/4/2023 διοργανώθηκε από το νηπιαγωγείο Καβασίλων  ενδοσχολική επιμόρφωση, παρουσία γονέων και εκπαιδευτικών, με θέμα ‘’Παροχή πρώτων βοηθειών’’ από προϊσταμένη νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού. Το σεμινάριο παρακολούθησαν και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού σχολείου Καβασίλων.

ΣΤΟΧΟΣ : Ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα συμπεριφοράς των μαθητών, την αντιμετώπιση της σχολικής επιθετικότητας μέσα στη σχολική τάξη και τη διαφορετικότητα .

Στις 5/5/2023 παρακολουθήθηκε σεμινάριο με θέμα ‘’Διαφορετικότητα, τα είδη των αναπηριών, ο σωστός τρόπος συμπεριφοράς στα άτομα με ειδικές ανάγκες.’’ Το σεμινάριο διοργανώθηκε από εκπαιδευτικούς του ειδικού σχολείου Αλεξάνδρειας και παρακολουθήθηκε από εκπαιδευτικούς του νηπιαγωγείου και δημοτικού Καβασίλων.

ΣΤΟΧΟΣ:  Συμμετοχή των εκπαιδευτικών του σχολείου , στο  σεμινάριο του ΙΕΠ, που αφορά τη Διαφοροποιημένη διδασκαλία. Οι νηπιαγωγοί, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο σεμινάριο του ΙΕΠ, για τη διαφοροποιημένη διδασκαλία και αναμένουν ενημέρωση για την έναρξη των μαθημάτων.

Ακόμη ,  παρακολουθήθηκαν όλα τα σεμινάρια που οργάνωσαν οι ΣΕΕ νηπιαγωγών.

Τα οποία ήταν :

1. Εισαγωγή της Αγγλικής στο Nηπιαγωγείο.  2.  Αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι : ένα πολύτιμο παιδαγωγικό εργαλείο ! 3. Συγκρούσεις των παιδιών και διαχείριση κρίσεων στο Νηπιαγωγείο. 4. Μαθηματική εκπαίδευση  και  ρομποτική στο Νηπιαγωγείο.

Στο τέλος, έγινε αποτίμηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της ενδοσχολικής επιμόρφωσης,  από τους εκπαιδευτικούς  και από τους γονείς που συμμετείχαν.

Δόθηκαν ειδικά ερωτηματολόγια από τα οποία διερευνήθηκε εάν οι επιμορφωτικές δράσεις ήταν ενδιαφέρουσες και αν κάλυπταν σε ικανοποιητικό βαθμό ότι είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί. Δημιουργήθηκε αρχείο στο σχολείο με  παρουσιάσεις των επιμορφωτών, για μελλοντική χρήση.

Η διάχυση του σχεδίου δράσης της σχολικής μονάδας,  γίνεται με ενημέρωση των γονέων, σε ειδική συνάντηση καθώς και με  ενημέρωση της ιστοσελίδας της σχολικής μονάδας   ( φωτογραφίες, βίντεο, παρουσιάσεις ) τηρώντας πάντα τα προσωπικά δεδομένα όσων  συμμετείχαν. …

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.